maandag 31 augustus 2015

Arganolie

Arfganolie is een veelzijdig product afkomstig uit de pit van de vrucht van de arganboom. De olie heeft vele eigenschappen die het geschikt maken in de cosmetica, het eten en voor medicinale doeleinden. Het werd al door Romeinen gebruikt en is momenteel ook door het Westen ontdekt. In de Soek kan je goedkope zalfjes en lotions kopen waar arganolie in zou moeten zitten. Maar een flesje echte olie is niet goedkoop. De vruchten zijn rijp in juli. Traditioneel bewerken de vrouwen de arganvrucht. Het vruchtvlees wordt als veevoer gebruikt. De noot wordt opengebroken met een steen zodat de pitten vrijkomen waar dan de olie uit geperst wordt. Als de olie in het eten gebruikt wordt, worden de pitten eerst geroosterd. De geroosterde pitten worden vermengt met wat water tot een pasta gemalen in een stenen quern. Vervolgens wordt de olie met de hand uit de pasta geperst. Het restant is ook als veevoer gebruikt. Deze olie is houdbaar voor een aantal maanden en wordt in veel recepten gebruikt. Populair is de dipsaus amlou gemaakt van arganolie, amandelen, pinda’s en honing. De pitten kunnen decennia lang bewaard worden. De arganolie die voor de verkoop is, wordt machinaal geperst en is daardoor langer houdbaar. 50 Marokko ZW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten