woensdag 7 oktober 2015

Olijfbomen van Romeinse afkomst

De Romeinen ex-pats stelden bepaalde culinaire eisen voordat ze tevreden waren in den vreemde: graan voor wit brood, olijven voor olie en druiven voor rode wijn. En dan wilden ze nog de aanwezigheid van warm badwater. In Volubilis vonden ze het allemaal. Hede ten dage heeft volgens onze Engelse gastvrouw in Moulay Idriss de streek rond Volubilis nog steeds de beste olijfolie van Marokko. En waarom? Omdat de bomen in de olijfgaarden van dezelfde bomen zouden afstammen als die de Romeinen introduceerden. Deze bomen waren geënt op de stammen van een ras dat door de eeuwen heen zijn kwaliteit had bewezen en dat het goed deed in deze grond. Ze sprak met minachting in haar stem over de olijfboompjes die de Spaanse agro-businesses overal plantten. Struiken waren het eigenlijk, speciaal gekweekt zodat de vruchten allemaal tegelijk machinaal geoogst konden worden en die genetisch gemanipuleerd waren tot bijna alle smaak er uit weg gefilterd was. (41)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten